Teoria "marii înlocuiri" a populației europene de către imigranți, citată de autorul crimelor din Noua Zeelandă, a fost concepută de foști naziști după război, înainte de a fi popularizată după atentatele din 2001, cu renunțarea la argumentele antisemite, scrie AFP.

Migranti in LesbosFoto: Wikimedia Commons - Ggia

Extrema dreapta radicală a dezvoltat tematica distrugerii Europei de către o "colonizare" de imigranți africani după 1945, afirmând că este opera unui complot evreiesc, explică istoricul Nicolas Lebourg pentru Médiapart. După 11 septembrie 2001, partizanii săi au extreas "argumentele antisemite, pentru a face din ea un mit mobilizator rasist și islamofob".

Manifestul ucigașului din Christchurch, intitulat "Marea înlocuire", face referire la "genocidul alb", o formulă folosită de 40 de ani de extrema dreapta radicală anglo-saxonă, potrivit acestui specialist în doctrine extremiste.

"Din 1946, grupări de foști Waffen-SS afirmau că de acum toate Europa va fi ocupată de +negri+ (soldați americani) și de +mongoli+ (soldați ruși), și că este vorba de eliberarea continentului de +ocupare+ printr-o +nouă rezistență+", explică acesta.

Fostul troțkist și membru Waffen-SS René Binet (Franța) va difuza, pe plan internațional, tematica unei mari înlocuiri „organizate” de evrei.

După atentatele din 11 septembrie 2001, partizanii acestei teze acuză "multiculturalismul" pentru a argumenta că populații musulmane imigrante vor "înlocui" populațiile "albe și creștine".

Această teză conține în continuare aspectele complotiste în condițiile în care "înlocuirea" este prezentată acum ca și cum ar fi "organizată de +reprezentanții superclasei mondiale+", notează istoricul Valérie Igounet întru-un studiu pentru Fundația Jean Jaurès.

Scriitorul Renaud Camus a popularizat-o într-o lucrare publicată în 2011 și intitulată "Marea înlocuire", unde "insistă asupra unei +colonizări demografice+ care +afectează chiar identitatea națiunii, și (care) în foarte puțini ani (…) va if ireversibilă+". "Cu alte cuvinte, Franța se pregătește să treacă sub dominația musulmană", a arătat Igounet.

Printre măsurile propuse de Renaud Camus pentru a stopa această "înlocuire" figureză în special abrogarea reîntregirii familiei, interdicția de a adopta copii extra-europeni sau atribuirea exclusivă de ajutoare sociale pentru cetățenii europeni.

Renaud Camus a denunțat vineri atacurile din Noua Zeelandă, calificându-le drept "teroriste, îngrozitoare, criminale, dezastruoase și imbecile".