Camera Deputaților a aprobat ieri o reformă constituțională care ar permite organizarea unui referendum pe tema scurtării mandatului prezidențial de șase ani. Parlamentarii din opoziție susțin că modificarea constituțională ar deschide ușa către organizarea unor noi alegeri pentru cea mai înaltă poziție din stat, informează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Președintele Andres Manuel Lopez Obrador și-a preluat funcția începând cu 1 decembrie. Acesta a susținut în timpul campaniei electorale că va organiza un referendum prin care populația țării va putea aprecia măsurile sale la jumătatea mandatului prezidenșial. În cazul în care acesta va pierde consultările, Obrador va renunța la mandatul său de șase ani.

Partidul lui Orador, MORENA, și aliații acestuia dețin majoritatea în ambele camere ale Congresului. Reforma constituțională a primit sprijinul a două treimi dintre deputați. În următoarea fază, propunerea va ajunge pe masa Senatului.

Sondajele recente arată că Obrador are sprijinul majorității alegătorilor. Patru din cinci votanți ar vota în continuare cu acesta.

Reforma constituțională ușurează organizarea de referendumuri populare, folosite de Lopez Obrador pentru aprobarea proiectelor sale de infrastructură și a altor programe sociale.