Polonia va continua şi anul viitor să pledeze pentru o bază militară americană permanentă", a declarat, joi, ministrul de externe, Jacek Czaputowicz, într-un discurs pe teme de politică externă. "Aspiraţia Poloniei de a deveni nucleul prezenţei militare a NATO şi a SUA în regiune este realistă", a declarat Czaputowicz, joi, în prezenţa preşedintelui polonez şi a prim-ministrului, la Sejm (Camera inferioară a Parlamentului), potrivit Rador.

Jacek Czaputowicz si Teodor MelescanuFoto: mae.ro

"Consolidarea prezenţei militare a NATO pe flancul estic al Alianţei Nord-Atlantice, inclusiv în special cooperarea militară dintre Polonia şi SUA, rămâne prioritatea noastră", a spus Czaputowicz. În prezent, Polonia găzduieşte până la 4.500 de soldaţi americani: o brigadă americană rotativă de aproximativ 3.500 de militari, în apropierea frontierei germane; şi un grup multinaţional cu 1.000 de soldaţi din Marea Britanie, Croaţia şi România, cu sediul în nord-est.

Polonia a făcut lobby pentru o bază militară americană permanentă pe teritoriul polonez, oferindu-se chiar să plătească 2 miliarde de dolari pentru ea. Miercuri, subsecretarul american al Apărării, John Rood, s-a întâlnit cu oficialii polonezi în domeniul apărării, la Varşovia, pentru a discuta problema bazelor şi a desfăşurării trupelor. Cu toate acestea, negocierile nu au avut drept rezultat, în acest an, amplasarea unei baze militare americane permanente, a declarat Pawel Soloch, şeful Biroului Polonez de Securitate Naţională, portalului polonez onet.

pl, miercuri. "Este vorba mai mult de un angajament pe termen lung faţă de tipul de prezenţă care este deja în Polonia, aceasta nu este o nouă bază americană, aşa cum cred unii", a spus o sursă apropiată negocierilor dintre Pentagon şi Polonia, pentru Defense One. În discursul său din Parlament, de joi, Czaputowicz a spus că activitatea Ministerului Apărării privind stabilirea unei baze permanente a SUA, de importanţă strategică, va continua şi anul viitor.

Curtis Scaparotti, comandantul suprem al NATO în Europa, a declarat, miercuri, că "un amestec" de forţe permanente şi rotative ar fi ideal în Polonia, potrivit Defense One. "Sunt foarte mulţumit de forţele ample care se rotesc astăzi", a declarat Scaparrotti, miercuri, în Camera Reprezentanţilor din SUA. Dar Scaparotti a mai spus că există un rost pentru un sediu permanent, care să gestioneze fluxul de trupe rotaţionale şi să fie eficient în stabilirea relaţiilor cu aliaţii din regiune.