Proteste puternice au apărut joi în Parlamentul European după ce președintele acestei instituții, italianul Antonio Tajani, a făcut o serie de declarații controversate legate de Benito Mussolini, unii deputați cerând chiar demisia sa, scrie AFP.

Antonio TajaniFoto: Agerpres

Miercuri după-amiază, Antonio Tajani (dreapta) a declarat la un post de radio italian: "Nu putem fi de acord cu metodele sale (...) Dar trebuie să fim cinstiți, Mussolini a făcut drumuri, poduri, clădiri, instalații sportive, a reamenajat atâtea zone în Italia sa".

"De manieră generală, nu consider acțiunea guvernului său drept pozitivă, dar sunt lucruri care au fost făcute", a insistat acest apropiat al lui Silvio Berlusconi, evocând totodată "erori (...) foarte grave, inacceptabile".

"Astfel de declarații sunt nedemne de președintele primului parlament transnațional din istoria umanității, creat exact pentru ca niciodată europenii să nu mai revină la regimuri fasciste", a declarat eurodeputatul belgian Philippe Lamberts, co-președinte al grupului Verzilor.

"Cer președintelui Parlamentului să-și retragă declarațiile, în caz contrar să se retragă el însuși", a continuat el, în aplauzele susținute a numeroși deputați, în special în zona de stânga a hemiciclului.

Președintele grupului deputaților GUE (extrema stângă), germanul Gabriele Zimmer, a cerut și el demiterea președintelui, apreciind declarațiile sale drept "intolerabile".

Șeful grupului liberalilor ALDE în Parlamentul European, belgianul Guy Verhofstadt, i-a cerut lui Antonio Tajani să "prezinte scuze".

Italianul Esteban González Pons, din grupul PPE (dreapta), din care face parte Antonio Tajani, l-a apărat în schimb pe italian, afirmând că "Antonio Tajani este un democrat (...) și împărtășește, așa cum a spus și public, cu grupul meu parlamentar condamnarea fascismului".

"Antonio Tajani a dat explicații privind circumstanțele în care aceste cuvinte au fost pronunțate", a adăugat el. "Cu toții putem comite o eroare în presă", a comentat el.

Pe Twitter, președintele PE a asigurat că declarațiile sale au fost "instrumentalizate" și că a fost "întotdeauna un antifascist convins". "Nu voi permite nimănui să insinueze contrariul", a subliniat el.