Un săptămânal important de dreapta din Polonia a publicat un articol pe prima pagină care le explică cititorilor ”cum să recunoască un evreu”, relatează Newsweek.

HotNews.roFoto: Hotnews

Tylko Polska, sau ”Doar Polonia”, a publicat articolul alături de titlul său principal ”Atac la adresa Poloniei la o conferință din Paris”.

Materialul ”recunoaște un evreu” listează ”nume, trăsături antropologice, expresii, trăsături de caracter, metode de operare”, relatează Jewish Telegraphic Agency. De asemenea, tot pe prima pagina la titlu apare și ”cum să îi înfrângi? Acest lucru nu poate continua!”.

Ziarul a fost distribuit camerei inferioare a Parlamentului polonez - Sejm - miercuri odată cu pachetul de publicații pe care îl primesc parlamentarii.

Michal Kamiski, de la Partidul de centru-dreapta Polonia este pe primul loc, a spus într-o conferință de presă că prezența ziarului nu este acceptabilă.

Ziarul cu pricina este publicat de un candidat politic naționalist și muzician Leszek Bubl. În trecut, acesta a cântat melodii antisemite despre rabini ”turbați”.

Articolul antisemit a fost publicat alături de un articol în care se reclama că vorbitorii de la conferința de la Paris care viza studii despre Holocaust au atacat Polonia. Articolul a fost ilustrat cu fotografia lui Jan Gross, un evreu polonez care este profesor la Princeton University.

Gross a sugera în mode regulat că polonezii au colaborat cu naziștii în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, ajutând regimul lui Adolf Hitler să omoare milioane de evrei. Acesta a devenit ținta favorită a naționaliștilor polonezi, care protestează față de orice sugestie a unei complicități a Poloniei în genocid.

Gross a primit Ordinul de Merit al Republicii Poloniei în 1996. Cu toate acestea, partidul naționalist de guvernământ Lege și Justiție lua în considerare în 2016 retragerea titlului.

Guvernul l-a acuzat că încearcă să rescrie istoria interzicând orice sugestie privind complicitatea Poloniei la Holocaust.