Autoritățile aeronautice civile din Brazilia, Columbia, Panama și Mexic au anunțat suspendarea zborurilor avioanelor Boeing 737 MAX, după accidentul aerian din Etiopia, soldat cu 157 de morţi, informează cotidianul The New York Times, citat de Mediafax.

Avioane Boeing 737 MAXFoto: boeing.com

Brazilia a fost prima țară importantă din America Latină care a anunțat suspendarea zborurilor aeronavelor Boeing 737 MAX 8, în urma unei cereri formulate de procurorul general. Măsura însă nu vizează și avioanele Boeing 737 MAX 9.

Autoritatea aeronautică civilă braziliană (ANAC) a comunicat că decizia a fost luată în urma consultării cu autoritățile americane, Boeing și companiile aeriene locale.

Autoritățile aeronautice civile din Mexic și Panama au interzis zborurile avioanelor Boeing 737 MAX 8 și MAX 9, în timp ce Columbia a suspendat doar zborurile aeronavelor MAX 8.

Măsuri similare privind avioanele de pasageri Boeing 737 MAX au fost luate și de autoritățile din SUA, UE sau China.

Un avion de tip Boeing 737 Max 8 s-a prăbuşit duminică în Etiopia, iar toate cele 157 de persoane aflate la bord au murit. Este al doilea avion de acest tip care se prăbuşeşte în ultimele cinci luni.

Potrivit experţilor, piloţii probabil au avut dificultăţi în dezactivarea unui sistem automat care împiedică intrarea în picaj a avionului. Compania Boeing analizează posibilitatea actualizării dispozitivului software care coordonează acest sistem.

Compania Boeing a anunţat, miercuri seară, că recomandă suspendarea zborurilor avioanelor 737 Max în întreaga lume, după deciziile similare luate de Uniunea Europeană şi Statele Unite.

"Boeing continuă să aibă încredere totală în modelul 737 Max. Cu toate acestea, după consultări cu Administraţia Federală pentru Aviaţie din SUA, (...) Boeing a decis să recomande suspendarea în totalitate a operaţiunilor întregii flote de avioane 737", a anunţat compania.