​Ecuadorul a anunţat miercuri că părăseşte Uniunea Naţiunilor Sud-Americane (UNASUR), o organizaţie înfiinţată la iniţiativa fostului preşedinte venezuelean Hugo Chavez şi al cărei sediu este la Quito, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Forum UNASURFoto: Flickr

"Anunţ că Ecuadorul se retrage definitiv din UNASUR", a declarat la un post de radio şi televiziune şeful statului, Lenin Moreno, un liberal care i-a urmat în funcţie, în 2017, preşedintelui de stânga Rafael Correa. El a adăugat că doreşte recuperarea clădirii în care se află sediul UNASUR, a cărei valoare a estimat-o la 43 de milioane de dolari, pentru a o ceda unei universităţi.

Acest edificiu de 20.000 de metri pătraţi în formă de condor, inaugurat în 2014 în prezenţa a numeroşi şefi de stat, este o "odă adusă risipei", a denunţat el.

UNASUR este un forum regional de dialog politic lansat în 2008 la iniţiativa lui Hugo Chavez şi a omologului său brazilian de la acea dată, Luiz Inacio Lula da Silva.

Organizaţia are ca obiectiv să reducă tensiunile regionale din America de Sud şi să contrabalanseze puterea Organizaţiei Statelor Americane (OSA), din care fac parte SUA şi al cărei sediu este la Washington.

Printre marile sale proiecte figurează stabilirea unei zone de liber schimb şi a unei monede unice în regiune.

UNASUR număra iniţial 12 state membre (Argentina, Bolivia, Brazilia, Chile, Columbia, Ecuador, Guyana, Paraguay, Peru, Surinam, Uruguay, Venezuela).

Argentina, Brazilia, Columbia, Chile, Peru şi Paraguay s-au retras ori şi-au suspendat participarea şi organizaţia nu mai are din ianuarie 2017 un secretar general.