Un pilot italian rupe tăcerea în cazul tragediei avionului de la Ethiopian Airlines, scrie Il Giornale citat de Rador.

Boeing 737-9 MAXFoto: Wikipedia

Prăbușirea avionului Boeing 737 Max a dat startul unei dezbateri privind fiabilitatea acestui model folosit de diferite companii pentru rutele lor. Aşa cum a relatat ziarul 'Il Corriere della Sera', un pilot italian a decis să vorbească și să spună tot ceea ce știe despre acest tip de Boeing: „Singurul lucru pe care îl poţi face e să spui că totul va fi bine, că noi trăim în Occident, deși după două accidente de acest tip, chiar şi cel care conduce aeronava începe să aibă suspiciuni”.

Tragedia care a provocat moartea a 157 de persoane (din care 8 italieni), a bulversat mult lumea aviației civile. Companiile aeriene impun piloților maxima confidențialitate şi le cer să nu facă comentarii la adresa aeronavelor Boeing, dar cu toate acestea, unele declaraţii, deși anonime, referitoare la acest tip de aeronavă, încep să sosească.

Alți doi piloți au semnalat riscurile acestui tip de Boeing: „Am avut senzaţia clară că avionul îmi scăpa din mână: un sentiment ce se întâmplă de obicei la început și care s-ar putea să nu fie adevărat, dar care m-a făcut să mă simt nesigur. Și dacă eu nu mă simt liniştit, atunci pasagerii, ce stare ar trebui să aibă?“. Cuvinte grele, care cu siguranță ridică alte semne de întrebare asupra a ceea ce s-a întâmplat în Etiopia. Piloţii mai dezvăluie şi o conversaţie destul de recentă pe care au avut-o pe chat.

„Zilele acestea, în grupurile noastre WhatsApp mulţi colegi spun că tragedia din Etiopia le aminteşte puţin de DC-10“. Un alt model care, în trecut, a avut mai multe probleme și nu i-a convins niciodată pe cei care au fost nevoiţi să-l piloteze.