Președintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a asigurat că are dovezi care pot demonstra că întreruperile de curent care începând de joia trecută au paralizat ţara au fost provocate de un atac cibernetic lansat de Statele Unite. Maduro a anunțat crearea unei comisii de anchetă pentru cercetarea acestui caz, cu sprijinul Organizației Națiunilor Unite și a unor țări precum China, Rusia, Iran și Cuba, anunță Rainews citat de Rador.

Proteste in VenezuelaFoto: Captura Al Jazeera

Comisia de anchetă - aşa cum a declarat Maduro într-un discurs difuzat de rețele unificate - va fi condusă de vicepreședintele acesteia, Delcy Rodriguez, și va include reprezentanți din diferite organe de stat, inclusiv din Parchet. „Sunt pregătit pentru dreptate“, a asigurat președintele, punându-se „la ordinele procurorului“, deoarece „poporului venezuelean i-a fost adus un prejudiciu grav”.

„Sabotarea sistemul electric pentru a genera tulburări civile și a lua apoi cu asalt puterea politică înseamnă un singur lucru: terorism“, a subliniat Maduro. Liderul chavist a precizat că are dovezi care atestă că atacul cibernetic care a îngenunchiat reţeaua electrică a Venezuelei a pornit din orașele americane Houston și Chicago, și a adăugat că, în acest sens, se va sfătui şi cu alte ţări, care au fost supuse unor atacuri similare, cum ar fi Rusia, China, Iran și Cuba. „La cinci zile după atacul electric pornit din SUA, putem spune că victoria este în mâinile noastre“, a indicat Maduro, adăugând că „acum trebuie consolidăm victoria războiului energiei electrice și să facem în aşa fel încât sistemul nostru electric să fie sigur, puternic, permanent, de neînvins”.