Senatul american condus de republicani a aprobat miercuri o rezoluție care va pune capăt sprijinului acordat de SUA pentru coaliția condusă de Arabia Saudită în războiul din Yemen, într-o respingere a politicii președintelui Donald Trump față de regat, scrie Reuters.

Atac cu drona in YemenFoto: Captura YouTube

Votul a fost de 54 la 46 pentru rezoluție din 100 de membri ai Senatului, care încearcă să oprească militarii americani din orice implicare în conflict, inclusiv furnizarea de asistență pentru atacurile aeriene Saudite, fără autorizația Congresului.

Războiul civil de patru ani din Yemen, care opune coaliția condusă de saudiți rebelilor Houthi susținuți de Iran, a ucis zeci de mii de oameni și a dat naștere la ceea ce ONU numește ceamai gravă criză umanitară din lume, cu țarăadusăîn pragul foametei.

Susținătorii rezoluției, incluzând o partedintre republicanii lui Trump și democrații, au argumentat că implicarea SUA în Yemen încalcă cerința constituțională conform căreia Congresul, și nu președintele, ar trebui să determine când țara merge la război.

"Noi ajutăm o putere străină să-și bombardeze adversarii în ceea ce este, fără îndoială, un război", a declarat senatorul republican Mike Lee, care a sponsorizat rezoluția, cerând un vot "da".

Votul referitor la Yemen ar puteafi doar primadintre două înfrângeri majore pentru Trump în această săptămână, în timp ce senatorii urmează să voteze mâine pe o rezoluție care dezaprobă folosirea puterilor saleînsituații de urgență pentru a plăti un zid la granița cu Mexicul, chiar dacă Congresul nu a aprobat.