Guvernul președintelui Nicolas Maduro încearcă să restabilească aprovizionarea cu energie electrică în vestul Venezuelei, iar China s-a oferit să ajute puterea de la Caracas să pună capăt gravei defecțiuni cu care se confruntă rețeaua electrică, scrie Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Energia electrică a revenit în multe părți ale Venezuelei după o defecțiune majoră la nivel național care a intervenit săptămâna trecută și pentru care Maduro a acuzat Statele Unite.

În acest timp multe orașe din Venezuela de vest au căzut pradă jafurilor. Astfel, patru filiale ale celei mai mari companii de hrană, Empresas Polar, au fost jefuite în cel de-al doilea oraș al Venezuelei, Maracaibo. Hoții au spart ferestrele la peste 300 de magazine și au fugit cu apă, băuturi răcoritoare sau paste.

Între timp, China a sărit în ajutorul aliatului său și s-a declarat dispusă să ofere ajutor și suport tehnic pentru a restabili energia electrică, susținând versiunea unui sabotaj avansată de Maduro.

Criticii lui Maduro insistă asupra faptului că de vină sunt corupția agresivă și un deceniu de gestionare incompetentă de către autoritățile de stat.

O problemă tehnică cu liniile de transport care leagă centrala hidroelectrică Guri din sud-estul Venezuelei de rețeaua electrică națională ar putea fi cauza acestei imense pene de curent, potrivit unor experți citați de Reuters.

Fără electricitate, spitalele s-au luptat pentru a menține echipamentul în funcțiune. Mai multe persoane au murit în spitale. Alimentele s-au stricat din cauza temperaturilor ridicate iar exporturile din principalul terminalul petrolier al țării au fost oprite.