Guvernatorul Californiei va instaura un moratoriu privitor la pedeapsa cu moartea în cel mai populat stat din SUA. Decizia guvernatorului ar putea amâna executarea a sute de deținuți condamnați la moarte, informează The Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Gavin Newscom va da un ordin executiv prin care va intra în vigoare un moratoriu privitor la pedeapsa cu moartea. 737 de deținuți care urmează să fie executați în California vor fi protejați de executarea pedepsei în timpul în care Newscom va ocupa poziția de guvernator al statului.

Ordinul vizează și închiderea imediată a camerei de execuție din închisoarea de stat San Quentin și retragerea controversatului protocol privind administrarea injecției letale.

Decizia guvernatorului aduce California în rând cu Colorado, Oregon și Pennsylvania- toți guvernatorii acestor state au impus un moratoriu- și alimentează mișcarea națională care protestează împotriva pedepsei capitale.

California are cei mai mulți deținuți condamnați la moarte din întreaga țară- 1 din 4 deținuți cu această pedeapsă se află în California. 25 dintre aceștia și-au epuizat toate apelurile.