Mai mulți lideri europeni și-au arătat dezamăgirea față de decizia Parlamentului de a respinge planul Brexit al Theresei May, chiar și după asigurări suplimentare din partea UE, potrivit CNN.

BrexitFoto: Flickr/ www.inkmedia.eu

Prim-ministru spaniol, Pedro Sanchez, a declarat că "regretă" modul în care s-au desfășurat lucrurile în această seară "în ciuda eforturilor UE de a obține cel mai bun acord". El a adăugat: "Avem nevoie de guverne proeuropene. Să protejăm Europa, astfel încât Europa să ne poată proteja".

Prim-ministrul olandez, Mark Rutte, a scris un mesaj pe Twitter în care spune că singura variantă ar fi ca Londra să găsească o alternativă, la fel și celelalte națiuni ale UE, anunțând totodată că Țările de Jos intensifică pregătirile pentru un Brexit fără acord.

Premierul danez, Lars Rasmussen, a reacționat și el pe Twitter unde a scris: "Foarte trist".

Ce se va întâmpla în continuare?

În conformitate cu strategia stabilită de Theresa May luna trecută, parlamentarii vor vota miercuri dacă vor dori ieșirea Marii Britanii din UE fără o înțelegere pe 29 martie.

Cu toate acestea, un vot împotriva unui Brexit fără acord nu va împiedica Marea Britanie să părăsească UE în 17 zile deoarece articolul 50 care mandatează ieșirea din uniune a fost deja declanșat. Deci, dacă deputații resping varianta ieșirii fără acord, un al treilea vot este așteptat joi, în care deputații vor vota dacă sprijină întârzierea procesului.

În cazul în care aprobă această variantă, premierul va trebui să formuleze o cerere de prelungire a articolului 50 la UE. Șefii tuturor celor 27 de țări rămase în UE ar trebui să aprobe o astfel de solicitare.