Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, a reacționat pe Twitter după ce Parlamentul britanic a respins din nou acordul pentru Brexit spunând că este dezămăgit de votul din Camera Comunelor. "Am văzut rezultatele din parlamentul britanic. Nu este o veste deloc buna. Cu părere de rău trebuie sa spun ca in acest moment șansele unui no deal sunt tot mai crescute. Vom vedea care sunt optiunile rămase pe masa", a declarat George Ciamba într-un mesaj postat pe Twitter.

George CiambaFoto: mae.ro

"Cert este ca UE , in ansamblul sau, a aratat deschidere in a găsi o soluție benefică pentru ambele parti. Avem nevoie de un răspuns concret de la Londra , bazat pe sprijin politic intern , pentru a avansa o soluție realista", a adăugat acesta.

Ministrul a mai declarat că România, care deține în momentul de față președinția Consiliului UE, va "avansa în implementarea planului de contigenență de la nivelul instituțiilor europene".

"În calitate de #RO2019EU vom avansa în implementarea planului de contingență de la nivelul instituțiilor europene.Vom continua eforturile in vederea protejării drepturilor cetățenilor romani din Marea Britanie.Totodata, vom proteja drepturile cetățenilor britanici in RO", afirmă George Ciamba, potrivit Mediafax.

Deputații britanici au respins marți pentru a doua oară acordul privind Brexitul, în ciuda ultimelor modificări obținute cu o zi în urmă de Theresa May, aruncând Marea Britanie în necunoscut în ceea ce privește viitorul său, cu 17 zile înaintea datei prevăzute pentru ieșirea din Uniunea Europeană, scrie AFP.

Tratatul de retragere din UE, conceput pentru o ieșire ordonată a Marii Britanii din Uniune, a fost respins cu 391 de voturi față de 242. Camera Comunelor respinsese un precedent acord în 15 ianuarie.

"Acordul lor, cel al primului ministru, este evident mort", a declarat liderul opoziției laburiste, Jeremy Corbyn.

Acest vot este un nou eșec răsunător pentru premierul conservator, care a negociat aprig acest text de aproape 600 de pagini luni întregi și pune sub semnul întrebării supraviețuirea sa în fruntea executivului.

Ce urmează? Deputații vor vota miercuri asupra posibilității ieșirii din UE fără acord, un scenariu temut în special de mediul economic.

Dacă și această opțiune este exclusă, Parlamentul va vota din nou joi, de această dată asupra unei propuneri de amânare "limitată" a Brexitului. Cei 27 trebuie însă să aprobe unanim această opțiune iar liderii europeni au avertizat deja că orice astfel de solicitare trebuie argumentată foarte bine.

Posibilitatea unor noi negocieri cu Bruxellesul pare foarte îndepărtată. "Nu va exista o a treia șansă", avertizase luni președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. (R.M.)