Parlamentarii britanici sunt chemați astăzi să voteze acordul Brexit, după ce premierul Theresa May și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, au ajuns la o nouă înțelegere în ceea ce privește chestiunea frontierei irlandeze.

Theresa MayFoto: Flickr/ Tiocfaidh ár lá 1916

Rămâne de văzut dacă parlamentarii vor accepta acest acord, în condițiile în care liderul opoziției Jeremy Corbyn a criticat înțelegerea precizând că modificările convenite nu sunt nici pe departe ceea ce a promis premierul Marii Britanii.

May este așteptată să conducă în această dimineață o nouă ședință de guvern, înaintea votului care va avea loc în cursul serii de marți. După întrevederea cu Juncker, May a spus că ea crede cu tărie că acordul convenit corespunde întru totul îngrijorărilor exprimate de parlamentari, potrivit BBC.

Acordul pe tema Brexit prevede un mecanism special, numit "backstop", pentru Irlanda de Nord, în scopul evitării introducerii controalelor la frontiera cu Irlanda, stat membru al Uniunii Europene. Prevederea este contestată de numeroşi parlamentari britanici.

Înțelegerea prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale.

May a făcut apel la parlamentari să dea dovadă de unitate și să sprijine acordul, afirmând că există garanții juridice retragerea din UE.

Termenul oficial pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană este 29 martie.