Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist, susține că negocierile pe tema Brexit ale Guvernului Theresa May au "eșuat" și îndeamnă parlamentarii britanici să respingă acordul, ce a fost modificat în urma unor discuții de ultim moment între May și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, potrivit Mediafax.

Jeremy CorbynFoto: Captura YouTube

"Înțelegerea din această seară cu Comisia Europeană nu conține nimic care măcar să se apropie de schimbările promise Parlamentului de Theresa May", a declarat liderul principalului partid de opoziție din legislativul de la Londra.

"De când Brexit-ul ei a fost atât de copleșitor respins, prim-ministrul a irosit timp în mod necugetat, eșuând efectiv să negocieze cu UE și a refuzat să găsească un numitor comun pentru un acord pe care Parlamentul să-l susțină", a adăugat Corbyn.

"Din acest motiv, membrii Parlamentului trebuie să respingă mâine (marți, n.red.) acordul", a conchis liderul laburist, după ce premierul Theresa May a anunțat luni seară că a obținut "modificări cu caracter obligatoriu" ale acordului Brexit.

Theresa May a afirmat după discuțiile de la Strasbourg că "Marea Britanie se va putea retrage unilateral din (mecanismul) backstop" privind frontiera irlandeză, în cazul unui eșec al negocierilor cu UE pe tema relațiilor post-Brexit.

Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale.

Un nou vot parlamentar pe tema Acordului Brexit este programat pentru data de 12 martie. Dacă textul va fi respins din nou, pe 13 martie va adresa Camerei Comunelor întrebarea dacă preferă ieşirea Marii Britanii din UE fără niciun acord.

Partidul Laburist anunțat recent că va propune sau va susţine convocarea unui nou referendum pe tema apartenenţei Marii Britanii la Uniunea Europeană.