Socialiștii din Republica Moldova cheamă blocul electoral pro-european ACUM la discuții pentru formarea unei coaliții majoritare în Parlament, anunțul fiind făcut în condițiile în care PSRM a obținut cele mai multe mandate la alegerile ce au avut loc la începutul acestei luni, potrivit Agora.md.

Alegeri MoldovaFoto: Unimedia

Socialiștii care îl susțin pe Dodon au obținut 35 de mandate în Parlamentul de la Chișinău, dar nu pot guverna singuri. Partidul Democrat din Moldova, condus de Vladimir Plahotniuc, urmează să aibă 30 de mandate, în timp ce 26 de mandate revin Blocului electoral proeuropean ACUM, format din Platforma Demnitate și Adevăr, condusă de Andrei Năstase, și Partidul Acțiune și Solidaritate, condus de Maia Sandu. Clasamentul este completat de Partidul ȘOR (prorus), care va avea 7 mandate. au mai fost aleși trei independenți.

Socialiștii afirmă că blocul ACUM este invitat la discuții „în primul rând”, dar că „nicio guvernare nu se poate face fără PSRM”. „Această decizie se bazează pe faptul că PSRM și ACUM sunt principalele forțe de opoziție de pe ambele eșichiere politice din țară. Noi am mai colaborat cu politicieni din aceste partide în trecut, am participat la proteste și vrem să vedem dacă putem identifica lucruri care ne mai unesc”, a spus socialistul Ion Ceban.

„Vrem să atragem atenția tuturor asupra faptului că nu începem negocierile privind formarea majorității parlamentare, dar la această etapă vorbim doar despre discuții preliminarii, în care vrem să înțelegem ce planuri au partidele din Parlament. După ce vom avea aceste discuții preliminarii și vom înțelege ce planuri au, vom anunța ce facem mai departe și cu cine negociem, ce negociem, în ce formă”, se mai specifică în declarația PSRM.

Blocul electoral ACUM a afirmat, anterior, că nu va discuta o alianță nici cu PSRM, nici cu PDM. După alegeri, liderul informal al PSRM, Igor Dodon, a dat de înțeles că în ciuda multiplelor divergențe dintre socialiști și membrii blocului ACUM, „cele două formațiuni au enunțat un scop comun de care ar trebui să țină cont: schimbarea guvernării”.