Excluderea Fidesz este pe ordinea de zi a Adunării generale a Partidului Popular European, pe 20 martie. Dar rezultatul rămâne incert, scrie Liberation, citat de Rador. Cazul agită Bruxellesul de câteva zile: Viktor Orbán va fi, în sfârșit, exclus din Partidul Popular European (PPE) prezidat de francezul Joseph Daul, o formațiune transeuropeană care îi grupează pe democrat-creștini și conservatori, mai curând eurofili? Problema va fi, într-adevăr, înscrisă pe ordinea de zi a Adunării generale din 20 martie, 12 partide conservatoare din 9 țări – cvorumul necesar – cerând excluderea Fidesz, formațiunea prim-ministrului ungar.

HotNews.roFoto: Hotnews

Picătura care a făcut să se reverse paharul este un afișaj electoral al Fidesz arătându-l pe Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei și membru eminent al PPE, râzând și strambându-se cu, în planul al doilea, dușmanul declarat al lui Orban, miliardarul evreu american George Soros, ceea ce sugerează că el trage sforile marionetei sale. Cei doi sunt acuzați că vor să deschidă larg porțile Uniunii Europene imigrației (musulmane). E nu numai fals, dar afișajul degajă un puternic iz antisemit devenit obișnuit în Ungaria.

Totuși, foarte autoritarul Viktor Orbán a făcut lucruri de o mie de ori mai rele din 2010 încoace: a atentat la independența justiției, a repus în discuție libertatea presei, a maltratat migranții, a pus sub tutelă universitatea, a dominat economia țării sale, și-a insultat partenerii. PPE s-a încruntat de fiecare dată, dar Orbán a știut întotdeauna să facă unele concesii, fără să cedeze nimic esențial. Acest lucru a fost suficient ca să liniștească partidul care nu are niciun chef să se lipsească de forțele Fidesz pentru a domina instituţiille comunitare. Pe scurt, poți să-ți permiți multe în cadrul PPE, dar există desigur o linie roșie ce nu trebuie depășită, să ataci un membru al familiei…

O excludere care nu ar fi profitabilă pentru toată lumea

Este adevărat că presiunea crește în sânul Uniunii împotriva regimurilor autoritare care se instalează în cadrul ei. În septembrie, Parlamentul European a cerut Comisiei Europene, cu o majoritate de două treimi, inclusiv mulți membri ai PPE, să înceapă cercetarea Ungariei pentru încălcarea statului de drept (articolul 7 din tratatul UE).

Deocamdată, degeaba, Comisia și Consiliul European al șefilor de stat și de guvern fiind în mare măsură dominate de PPE. Măsori avantajul pe care îl ai să fii membru al acestui partid când vezi că doar Polonia a avut parte de acest tratament umilitor, partidul Dreptate și Justiție (PiS), la putere, având proasta inspirație să se alăture grupului conservatorilor britanici.

Este totuși prea devreme să considerăm că lucrurile sunt tranșate. Mai întâi, partidele care au cerut excluderea Fidesz vin toate din țări mici (Belgia, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Finlanda etc). Or, PPE este mai mult decât grupul lui politic din Parlament: el numără 70 de partide din 40 de țări. Apoi, se știe că dacă CDU-CSU german, care este arbitrul eleganței în PPE, continuă să-l protejeze pe Orbán, lucrurile vor rămâne neschimbate.

Or nu este în interesul sau să se lipsească de Fidesz, căci fiecare vot va conta pentru a obține postul de președinte al Comisiei. În sfârșit, a da afară Fidesz, înseamnă să-ți asumi riscul să apară un grup populist eurosceptic la dreapta PPE, visul PiS polonez, și al Ligii italiene… Cu atât mai mult cu cât alte partide vor fi constrânse să-și facă curățenie: de exemplu, vor putea socialiștii continua să-i păstreze în rândurile lor pe omologii lor români?