Sute de sirieni din orașul sudic Deraa au protestat duminică la ridicarea unei noi statui a tatălui președintelui Bashar al-Assad, la aproape opt ani după ce originalul a fost distrus la izbucnirea războiului civil din Siria, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Protestatarii și martorii au spus că locuitorii au mers prin cartierul vechi al orașului cerând răsturnarea lui Assad cu doar câteva zile înainte de a opta aniversare a începutului conflictului.

"Siria este a noastră, nu este casa lui Assad", au strigat aceștia, în vreme ce forțele de ordine închideau zona pentru a opri alți rezidenți din oraș să se alăture protestului.

Deraa a fost locul unde protestele pașnice împotriva celor 40 de ani de guvernare autocratică a familiei Assad au început în 2011 și au fost întâmpinate cu o forță mortală, înainte de a se răspândi în întreaga țară.

Armata siriană, ajutată de forțele aeriene rusești și de militarii iraniene, a preluat controlul asupra orașului Deraa de la forțele rebele în luna iulie, pe drumul său către recâștigarea controlului asupra celei mai mari părți a teritoriului sirian.

Dar, de atunci, locuitorii din Deraa spun că dezamăgirea a crescut, deoarece poliția secretă a lui Assad își exercită tot mai eficient controlul și campania de arestări a semănat frica generală.

Guvernul a oferit școlilor și angajaților guvernamentali o zi liberă duminică pentru a participa la un miting pro-guvernamental pentru a inaugura noua statuie de bronz a fostului președinte Hafez al-Assad, ridicată pe locul statuii anterioare.

Un grup de tineri care protestează în cartierul vechi al Deraa poartă o plancartă pe care au scris: “O să cadă. Statuia ta este din trecut, nu este binevenită aici.