Imaginile satelitare arată o activitate intensă la un complex de cercetare din apropierea orașului Phenian scrie Le Soir citat de Rador.

Rachete la parada din Coreea de NordFoto: Captura YouTube

Coreea de Nord ar putea pregăti un nou tir de rachetă, a anunțat postul de radio public din SUA, NPR, bazându-se pe nişte imagini satelitare de la un complex de cercetare din apropiere de Phenian.

NPR a obținut imagini ale firmei DigitalGlobe, care prezintă complexul Sanumdong, fotografii făcute înainte de summitul dintre președintele american Donald Trump și liderul nord-coreean Kim Jong Un din Hanoi, la sfârșitul lunii februarie, summit care s-a încheiat cu un eșec. Ele arată prezența - pe 22 februarie - a unor maşini şi camioane în acest loc, precum și a unor vagoane și macarale, afirmă NPR.

"Dacă puneţi lucrurile cap la cap, vă veţi da seama că este vorba de ceea ce fac nord-coreenii atunci când construiesc o rachetă", a declarat pentru NPR expertul Jeffrey Lewis de la Institutul de Studii Internaționale Middlebury din Monterey. În iulie 2018, Washington Post afirma că agențiile de informații americane au reperat, cu ajutorul unor imagini prin satelit, construcția "uneia sau poate a două" noi rachete în acest complex de cercetare de la Sanumdong.

Joi, experții americani care se bazează pe noi imagini obţinute prin satelit au raportat, de asemenea, că situl Sohae (sau Tongchang-ri), care include un punct de ardere și o unitate de testare a motoarelor de rachete, a fost rapid reconstruit și este "din nou în stare normală de funcționare". Dezmembrarea lui a fost totuși una dintre puținele promisiuni concrete făcute în ultimele luni Statelor Unite de către liderul nord-coreean.

Miercuri, când un început de reconstrucţie a fost deja semnalat de către experții de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS) și de la 38 North, două grupuri de reflecție din Washington, Donald Trump avertizase că ar fi "foarte, foarte dezamăgit" de Kim Jong-un dacă aceste informații vor fi confirmate.

Dar, joi, părând că doreşte să temporizeze lucrurile, președintele Statelor Unite a răspuns evaziv: "Vom vedea", "vă vom spune în aproximativ un an".