Sute de sirieni din orașul sudic Deraa au protestat duminică față de ridicarea unei noi statui a tatălui președintelui Bashar al-Assad, la aproape opt ani după ce originalul a fost răsturnat la izbucnirea războiului civil din Siria, relatează Reuters.

Hafez al-AssadFoto: Wikimedia Commons

"Siria este a noastră, nu pentru clanul lui Assad", au strigat protestatarii întimp ce forțele de securitate închideau zona pentru a opri rezidenții din alte părți ale orașului săsealăture demonstrației.

Armata siriană, ajutată de forțele aeriene rusești și milițiile iraniene, a preluat controlul asupra Deraa de la forțele rebele în luna iulie.

Guvernul a oferit școlilor și angajaților guvernamentali o zi liberă duminică pentru a participala un miting pro-guvernamental pentru a inauguranoua statuie de bronz a fostului președinte Hafez al-Assad, ridicată pe locul statuii anterioare, dărâmate de protestatari.

Demonstrația s-a încheiatdupă ce s-au auzit împușcături din apropierea pieței, cauzând panică printre participanți, a spus un martor.

Un grup de tinericareprotesta în cartierul vechi al lui Deraa a scris pe o pancartă: "Va cădea. Statuia ta este din trecut, nu este binevenită aici".

"Țara a fost distrusă și, în loc de reconstrucție, ridicăm memoriale", scria pe o altă pancartă de la protest.

Autoritățile siriene au reinstalat câteva statuimari ale lui Hafez al-Assad după victoriile militare care i-au recâștigat fiului său ceamaimareparte a teritoriului deținut odată de rebelii.

Unii locuitori spun că milițiile locale sprijinite de Iran controlează în prezent o zonă strategică situată în sudul Siriei, carese învecinează cu Iordania și înălțimile Golan spre Israel la vest și că milițiile acționează cu impunitate, deoarece guvernul central este prea slab pentru a-și impune autoritatea în zonă.