Cel puțin 15 persoane au murit în spitalele din Venezuela, din cauza celei mai grave pene de curent din istoria recentă a țării. Președintele Adunării Naționale și președintele autoproclamat al Venezuelei, Juan Guaido, a anunțat duminică că va cere Parlamentului să decreteze ”stare de urgență” din cauza lipsei de electricitate, relatează AFP.

Juan GuaidoFoto: Captura YouTube

”Am covocat mâine o sesiune extraordinară a Parlamentului pentru a lua decizii imediate în ceea c eprivește ajutorul umanitar”, a declarat el în fața deputaților făcând, de asemenea, apel la ”acțiuni în stradă”.

”Voi cere luni Adunării Naționale să declare stare de urgență pentru a permite intrarea ajutorului umanitar” în țară, care va permite ”solicitarea ajutorului internațional”, a precizat Guaido, care s-a autoproclamat președinte pe 23 ianuarie și a fost recunoscut de către 50 de țări.

”Aveți dreptul să descindeți în stradă pentru că acest regim lasă venezuelenii să moară. Domnilor din Forțele Armate, este timpul să încetați să îl acoperiți pe dictator”, a mai spus Guaido.

De joi dup-amiază, 23 de state sunt private de curent, care agravează criza economică din țară: totul este la pământ, transportul, distribuția apei, dar și telecomunicațiile.

Cel puțin 15 persoane au murit în spitale, din cauză că foarte puține unități spitalicești au generatoare funcționale.

Ministrul venezuelean al Apărării, Vladimir Padrino López, a acuzat Statele Unite ale Americii că au plănuit cea mai mare și lungă pană de curent din istoria recentă a țării, care a stârnit teama că criza ar putea intra într-o nouă fază.