Două femei, văduve ale jihadiștilor și care s-au alăturat grupării Stat Islamic (SI) în Siria în 2013, au rămas fără cetățenia britanică, a anunțat duminică Sunday Times, care citează "surse juridice", potrivit AFP.

Shamima BegumFoto: Captura video

Acest anunț vine la câteva săptămâni după o decizie similară luată de ministrul de Interne Sajid Javid în privința lui Shamima Begum, o tânără de 19 ani care s-a alăturat SI în 2015 și își exprimase dorința de a reveni în Marea Britanie. Decizia a provocat o polemică amplă în Regat, relansată după moartea, vineri, în Siria, a copilului acesteia, în vârstă de o lună.

Reema Iqbal, 30 de ani, și sora sa Zara, 28 de ani, au și ele doi și, respectiv, trei copii, mai mici de opt ani, potrivit Sunday Times.

De origine pakistaneză, prin părinți, acestea au părăsit Londra cu destinația Siria în 2013, după ce s-au căsătorit cu membrii unei "celule jihadiste".

Ministerul de Interne a refuzat să comenteze "cazuri individuale".

Marea Britanie are puterea de a retrage cetățenia unui cetățean dacă se consideră că este în "interesul general" și cu condiția ca acesta să nu devină apatrid, conform cu convenția de la New York din 30 august 1961.

Sajid Javid a declarat în februarie că o astfel de decizie a fost luată pentru peste 100 de cetățeni britanici care s-au alăturat unei grupări jihadiste.