25 de polițiști au fost răniți sâmbătă în Ucraina în timpul confruntărilor cu ultranaționaliștii, care au încercat să atace convoiul prezidențial într-un oraș unde președintele Petro Poroșenko, care vizează un al doilea mandat la alegerile de la sfârșitul lui martie, a susținut un discurs, a anunțat poliția, duminică, potrivit AFP.

Proteste in UcrainaFoto: Captura YouTube

19 polițiști au fost internați la Cerkasî, la circa 150 km sud-est de Kiev, unde partizanii partidului de extremă dreapta Corpul Național au încercat să blocheze convoiul președintelui Poroșenko, acuzând guvernul de corupție.

Trei polițiști, dintre care unul a fost internat cu arsuri la ochi, au fost de asemenea răniți în confruntările cu militanții aceleiași mișcări la Kiev, în apropiere de palatul prezidențial.

O înregistrare video din Cerkasî arată o mulțime de oameni, unii cu cagule, care înconjoară convoiul prezidențial. Unii s-au urcat pe mașini și au deschis ușile acestora, lovind polițiștii.

Purtătorul de cuvânt al Corpului Național Oleksandr Alfyorov a confirmat că un grup de militanți a fost implicat în confruntări în cele două orașe și a acuzat poliția că a blocat străzile pentru a împiedica publicul să ajungă la locul unde Poroșenko a susținut discursul.

Protestatarii voiau să "ridice problema corupției în cadrul guvernului nostru", inclusiv deturnarea de fonduri publica în armată.

Poroșenko este unul dintre principalii candidați la prezidențialele din 31 martie. El a fost acuzat recent de adversarii săi că a închis ochii într-un scandal de deturnare de fonduri publice în cadrul armatei. La începutul lunii, președintele a demis un apropiat care deținea o funcție de rang înalt în instituțiile de securitate și care era implicat în acest scandal.