Cazul unei menajere filipineze care a fost concediată după ce a fost diagnosticată cu cancer cervical - lăsând-o fără asigurare medicală - ilustrează modul în care zeci de femei sunt exploatate în Hong Kong, relatează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Lacrimile s-au rostogolit pe fața lui Baby Jane Allas, în vârstă de 38 de ani și mamă a cinci copii, în momentul în care a aflat în ianuarie că are cancer în stadiul 3.

Acum suferă a doua oară, după ce a aflat, printr-o scrisoare trimisă de familia la care lucra, că este concediată, ceea ce înseamnă că toate cheltuielile privind tratamentul său nu vor mai fi acoperite de Hong Kong.

Motivul concedierii: ”Diagnosticată cu cancer cervical”, arată scrisoarea.

Are 15 zile pentru a părăsi teritoriul.

”Vreau să îmi duc la capăt contractul, am cinci copii, sunt doar eu, sunt mamă singură”, a spus Allas cu voce frântă.

Peste 340.000 de menajere, în special provenite din Indonezia și Filipine, lucrează în Hong Kong, iar cele mai multe lucrează în condiții dificile, iar salariile sunt mici.

Autoritățile susțin că sistemul este corect și că abuzurile sunt rare, dar apărătorii drepturilor omului spun că de cele mai multe ori aceste menajere sunt victimele exploatării.

Centrul pentru Justiție din Hong Kong estimează că una din șase femei experimentează condiții de muncă ce ține mai degrabă de muncă forțată.

Anul trecut, Departamentul de Stat din SUA a plasat Hong Kongul pe același nivel cu Thailanda și Afganistanul în termeni de trafic uman, parțial din cauza protecției inadecvate a menajerelor.

AFP a încercat să contacteze angajatorii doameni Allas, dar fără succes.

Sora sa, Mary Ann, a avut mai mult noroc.

Aceasta lucrează la o familie americană, care de atunci a primit-o pe Baby Jane și a ajutat-o să conteste demiterea sa și să organizeze o campanie de strângere de fonduri pentru tratament. Până acum, au fost strânși 30.000 de euro.

Jessica Cutrera, care a angajat-o pe Mar Ann, a scris pe site-ul de campanie că ar angaja-o pe Baby Jane, dar ”nu poate fi angajată sub un nou contract cu diagnosticul său avansat de cancer”.

Trebuie să obținem sprijin pentru extinderea vizei în timp ce se luptă pentru cauza ei, dar această viză nu îi va permite accesul la îngrijire medicală plătită de stat”.

Baby Jane a transmis o sesizare Ministerului Muncii, iar acesta a spus pentru AFP că îi va oferi fostei angajate ”ajutor adecvat”.

Allas a sesizat și Comisia pentru egalitate de șanse, iar agenția a spus că este ilegal ca un angajat să fie demis din cauza unui handicap.