Tensiunea urca la Caracas sâmbătă, unde cei doi lideri rivali ai Venezuelei, Nicolas Maduro și Juan Guaido, au cerut partizanilor lor să manifesteze, a doua zi după o pană de curent gigantică de care cei doi se acuză reciproc, scrie AFP. Forţele de securitate venezuelene au blocat însă străzile în mai multe zone din capitală pentru a opri înaintarea manifestanților pro-Guaido, polițiștii folosind spray-uri cu piper împotriva demonstranţilor, relatează și BBC News.

Juan GuaidoFoto: Captura YouTube

Ciocnirile din stradă au fost însoțite și de ”un război„ pe rețele sociale între cele două tabere. Astfel, Guaido a transmis, pe twitter, că ”ei cred că ne pot speria, dar oamenii şi strada îi vor surprinde„.

În replică, Maduro s-a adresat şi el susţinătorilor săi pe Twitter: '”Astăzi suntem - mai mult ca niciodată - antiimperialişti. Nu vom renunţa niciodată'”.

Capitala prindea progresiv, în cursul dimineții, culorile partizanilor celor doi lideri, alb pentru Guaido, roșu pentru Maduro.

Poliția, în echipamente de intervenție, a fost amplasată masiv iar agenții serviciilor de informații patrulau pe bulevardul Victoria, în centrul orașului, unde urmează să se adune partizanii lui Guaido.

"Nu e apă, nu e lumină, nimic de mâncare, nu mai putem", spune Jorge Lugo, care vine din cartierul Santa Monica, în sud-estul orașului.

"Vor încerca să ne sperie dar vor avea o surpriză: nu vor reuși să stopeze un popor care a decis să termine cu uzurparea" a scris pe Twitter Juan Guaido, președinte interimar autoproclamat dar recunoscut de circa 50 de țări din 23 ianuarie.

În cursul nopții, deputații opoziției au denunțat arestarea a trei dintre colaboratorii lor care încercau să monteze o scenă.

La rândul lui, președintele Maduro a făcut apel la partizanii săi să manifesteze începând cu ora 11,00 (15,00 GMT) iar televiziunea națională prezintă aducerea partizanilor săi cu autobuzele.

Șeful statului a atribuit imensa pană de curent care a paralizat țara aproape 30 de ore unui "sabotaj cibernetic" organizat în SUA.

Electricitatea a revenit sâmbătă dimineața în majoritatea cartierelor din Caracas și în statele din centrul și restul țării, dar situația rămâne neschimbată în restul teritoriului, în special în zona petrolieră și foarte populată Maracaibo (vest) și în zonele interne.

Telecomunicațiile, în întregime tăiate - internet și telefoane mobile - încep să fie restabilite în capitală, dar metroul rămâne închis.