Un obuz de mortier, neutralizat, a fost găsit sâmbătă în bagajele unui angajat al ambasadei Statelor Unite din Rusia, au anunțat autoritățile ruse, citate de presa locală, transmite AFP, iar Moscova a denunțat incidentul drept o "provocare".

HotNews.roFoto: Hotnews

În cadrul verificărilor la intrarea într-un terminal al aeroportului moscovit Șeremetievo - cel mia mare din țară - "un obiect asemănător cu un obuz a fost găsit în bagajele unui angajat al ambasadei Statelor Unite", a declarat pentru agenția Ria Novosti o sursă din ministerul rus de externe.

"Geniștii au confirmat că este vorba de un obuz cu un detonator dar fără material explozibil", a continuat această sursă, evocând o "provocare".

"Se pare că Statele Unite încearcă să testeze fiabilitatea securității Rusiei nu doar în exterior, organizând în mod regulat raiduri provocatoare cu nave de război și cu avioane în apropiere de granițele noastre, dar și în interior. Și cu implicarea unor angajați ai ambasadei", a afirmat ministerul de Externe.

Potrivit diplomației ruse, americanul ar avea legături cu armata și a afirmat că transporta obiectul pentru "colecția sa personală".

După ce a ratat cursa, bărbatul a plecat spre New-York cu un alt avion, dar fără obuz.

Moscova a afirmat că a informat ambasada americană despre incident și așteaptă explicații.