Columbia va permite venezuelienilor să treacă granița cu pașapoarte expirate, având în vedere dificultatea reînnoirii documentelor de călătorie în țara vecină în timpul crizei economice, a declarat vineri agenția de migrație conform Reuters.

Guaido la întoarcerea în VenezuelaFoto: Captura YouTube

Maimult de 1.2 milioane de venezuelieni care au fugit dincauza lipsei grave de alimente și de medicamente și de o criză politică complexă au migrat în Columbia în ultimii ani, îngreunând accesul la asistența medicală, locuințele și utilitățile publice deja limitate ale țării sud-americane.

Mulți sosesc fără vize pentru că nu își pot reînnoi pașapoartele.

Reînnoirea pașapoartelor în Venezuela este "aproape imposibilă din cauza costului ridicat al documentului, dincauza lipsei de materiale primare pentru a le face și din cauza altor acțiuni din partea Venezuelei pentru a reduce ieșirile din țară", a declarat Christian Kruger, directorul agenției de migrație din Columbia.

Venezuelienii vor putea acum să utilizeze pașapoarte vechi timp de până la doi ani după data de expirare, a declarat Kruger.

Măsura face partedin acordurile recente încheiate de blocul națiunilor din cadrul Grupului Lima pentru a oferi securitate migranților și pentru a-i împiedica să se îndrepte spre bandele de traficanți pentru a trece granița, se spune în declarație.

Majoritatea națiunilor occidentale îl recunosc pe liderul opoziției Juan Guaido, și nu pe președintele Nicolas Maduro, ca lider legitim al Venezuelei.

O încercare a lui Guaido de a aduce sute de tone de ajutor umanitar în Venezuela a fost în mare măsură compromisă luna trecută de Maduro, ale cărui trupe au blocat convoaie de camioane cu ajutoare, ducând la ciocniri care au ucis cel puțin șase persoane.

"Nu este nimic mai periculos pentru o țară decât să nu știe cine este între granițele ei. Închiderea frontierei și solicitarea documentelor oficiale de la o populație care fuge de o dictatură dincauza foametei doar vastimula neregulile", a spus Kruger.