Avioane israeliene au efectuat vineri noaptea o serie de lovituri vizând facilităţi militare şi posturi aparţinând mişcării islamiste Hamas din Fâşia Gaza, potrivit informaţiilor din media locală, citate sâmbătă de dpa, conform Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Forţele de apărare ale Israelului au informat pe Tweeter că avioanele "au lovit mai multe structuri subterane ale Hamas în Gaza".

Avioanele israeliene au efectuat patru atacuri militare vizând o structură a forţelor navale ale Hamas din nordul Fâşiei Gaza, conform informaţiilor transmise sâmbătă de postul de radio al-Quds. Sursa citată a precizat că atacul aerian nu s-a soldat cu răniţi, dar structura vizată a fost grav afectată.

În cursul zilei de vineri, un purtător de cuvânt al armatei israeliene a declarat că o rachetă artizanală a fost trasă de pe coasta enclavei în sudul Israelului, unde a aterizat pe un câmp gol, fără a provoca victime sau daune.

"Mii de familii israeliene au auzit sirenele şi au alergat să adăpostească atunci când o rachetă a fost trasă dinspre Gaza în Israel", conform postării de pe Tweeter a forţelor de apărare israeliene.

Tot vineri, un tânăr de 23 de ani a fost ucis şi peste 40 de palestinieni au fost răniţi în urma unor ciocniri violente cu soldaţii israelieni, potrivit datelor comunicate de Ministerul Sănătăţii din Gaza.

Conform armatei israeliene, aproximativ 8.400 de palestinieni s-au adunat în după-amiaza zilei de vineri în diferite puncte de-a lungul gardului de la frontieră şi au aruncat explozivi şi pietre sau au dat foc la cauciucuri în direcţia soldaţilor israelieni, care au ripostat cu focuri de armă. De asemenea, două persoane din Fâşie au pătruns pe teritoriul Israelului, în urma percheziţiei fiind găsite asupra lor o grenadă şi un cuţit.

De la sfârşitul lunii martie 2018, peste 260 de palestinieni au fost ucişi şi câteva mii au fost răniţi în timpul protestelor, potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza.

Protestatarii solicită, printre altele, încetarea blocadei instaurate asupra Fâşiei Gaza acum zece ani de Israel şi Egipt, măsură pe care cele două state o justifică invocând aspecte de securitate.