Este esențial să împiedicăm Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană într-un mod dezordonat fără o înțelegere, a declarat șeful Parlamentului European pentru presadin Germania conform Reuters.

Antonio TajaniFoto: Agerpres

Într-un interviu acordat grupului de presă Funke, Antonio Tajani a adăugat că data Brexit poate fi amânată pânădupă 29 martie, cu cel multcâteva săptămâni.

Parlamentarii britanici urmează să voteze marți pentru a doua oară planul Brexit al primului ministru Theresa May. May a spus că, dacă planul său este respins, parlamentarii vor putea să voteze miercuri și joi dacă doresc să părăsească UE fără o înțelegere sau să ceară o scurtă întârziere pentru Brexit.

"Problema acum este de a evitaceamaimaregreșealădintre toate - un Brexit haotic fără acorduri contractuale stabilite", a declarat Tajani într-un interviu careurmeazăsă fie publicat sâmbătă.

Un astfel de Brexit dezordonat ar fi un dezastru pentru economia britanică și ar afecta și UE, a spus Tajani, adăugând că va fi fericit dacă Marea Britanie va rămâne în Uniune.

Tajani a spus că declarația politică asupra Brexit ar puteafiprobabil formulată puținmai clar, dar el a exclus modificarea acordului de retragere, în special în ceea ce privește problema Irlandei de Nord.

"Sunt convins că data de ieșire poate fi amânată doar cu maximum câteva săptămâni - de la sfârșitul lunii martie până la începutul lunii iulie cel mult", a spus el.

Tajani a declarat că Marea Britanie va trebui să ofere un motiv pentru amânarea ieșirii saledin UE, cum ar fi dorința de a folosi timpul suplimentar pentru a organiza noi alegeri sau un nou referendum.

"Au decis să plece - este problema lor, nu a noastră", a adăugat el.

Tajani a declarat că plecarea Marii Britanii din UE ar descuraja alte țări să părăsească blocul, adăugând: "Trebuie să schimbăm Uniunea Europeană, dar trebuie să rămânem împreună".