Forțele algeriene de securitate au reținut 195 de persoane în timpul protestelor de masă de vineri, a declarat televiziunea de stat, citând infracțiuni precum jefuirea că temei pentru arestări, informează Reuters.

Abdelaziz BouteflikaFoto: Captura YouTube

Protestatari au umplut vineri centrul capitalei Alger pentru a contesta regimul președintelui Abdelaziz Bouteflika care este la putere de 20 de ani.

Algerienii, disperațidincauza lipsei locurilor de muncă, a corupție și din cauza unei elite în vârstă, văzute cafiind deconectate total de tineret, au ieșit pe străzi din 22 februarie pentru a protesta împotriva planurilor președintelui de 82 de ani de a rămâne în funcție.

"Bouteflika, du-te!" scria pe un banner. "Algeria este o republică, nu un regat", "Nici un scrutin până când bandele nu sunt date jos", au spus alții.

Demonstrațiile, cele maimaridin 1991 încoace, când armata a anulat alegerile ce urmau a ficâștigate de islamiști, reprezintăcea mai mare amenințare cu care s-a confruntat vreodată președintele, care așteaptăsă fie reales pe 18 aprilie.

Subliniind frustrările cu întregul sistem politic din Algeria, protestatarii au pusînscrisuri pe capetele unor măgari cu numele unor membri ai partidului de guvernământ și al unui membru al opoziției.

Nu au existat estimări oficiale privind dimensiunea protestului. Dar ziarul El Watan din Alger a estimat că maimult de un milion de algerieni au demonstrat în capitală.