Activistele pentru egalitatea de gen au ieșit în stradă vineri în Spania, dar și în alte țări pentru a marca Ziua Internațională a Femeii prin proteste. În Turcia, poliția a dispersat femeile care se adunaseră pentru a manifesta, pentru că acțiunea ar fi fost interzisă, relatează AFP.

Protest femei MadridFoto: Captura video

Femei de toate vârstele s-au adunat vineri la Madrid și au scandat ”Fără violență, nu ne pot controla” și ”alătură-te grevei femeilor”.

Îmbărcate în mov sau negru, purtând peruci colorat, acestea au strigat, de asemenea, ”dacă noi ne oprim, lumea se oprește”.

De asemenea, potrivit Reuters, acestea au mai scandat că ”Modul în care mă îmbrac nu schimbă respectul pe care îl merit”.

De asemena, mii de măicuțe din Portugalia au protestat și ele vineri, într-un marș prin care cer venituri mai mari și condiții de lucru mai bune.

Polița a estimat 6.000 au participat la protest, însă organizatorii susține că numărul protestatarilor, la care s-au alăturat și bărbați, a fost de 10.000.

În Marea Britanie, ducesa de Sussex, Meghan, care este însărcinată, a spus că speră să aducă pe lume un copil feminist, indiferent de sex.

În Turcia, Poliția a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa o manifestație a femeilor.

În Rusia, femeile au fost decorate și au primit flori și mesaje de felicitare.