O decizie recentă a oficialităților din Hanovra de a adopta termeni neutri de gen a iscat o controversă la nivel lingvistic, iar un grup de peste 70 de personalități a publicat o petiție prin care cere renunțarea la aceste noi practici lingvistice, relatează New York Times.

dictionare GermaniaFoto: captura Google

Propriu-zis, Hanovra a decis să includă la nivel lingvistic steluța de gen - un asterisc care invită cititorii să aleagă genul.

”Așa-zisul limbaj neutru de gen este bazat pe o eroare generală” și ”nu poate fi susținută în mod constant”, spun semnatarii, printre care se află scriitori, avocați, jurnaliști, lingviști și fostul șef al Agenției federale de informații al Germaniei.

”Această contorsionare a limbajului duce la ceva ce este ilegibil - și dificil de înțeles”, a spus Oliver Baer, directorul unei organizații care se descrie ca fiind dedicată promovării folosirii limbii germane.

Printre semnatari se află și fostul șef al Agenției federale de informații al Germaniei, Hans-Georg Maassen, care a fost acuzat că este prea aproape de partidul de dreapta Alternativa pentru Germania, dar Didi Hallervorden, un foarte cunoscut comediant.

Spre deosebire de Franța, unde Academia Franceză se pronunță oficial asupra limbajului, Germania nu are un arbitru lingvistic național, deși un consiliu pentru ortografie stabilește regulile în școli și instituțiile oficiale.