În zgomotul creat de lovituri zgomotoase de oale și tigăi cțteva sute de protestatare s-au adunat în Madrid la primele ore ale dimineții pentru a marca începutul Zilei Internaționale a Femeii, informează Reuters.

Protest al femeilor in MadridFoto: Captura YouTube

Femeile- dintre care multe au venit îmbrăcate cu haine mov- s-au întâlnit la miezul nopții în piața Puerta del Sol, în inima capitalei Spaniei, pentru unul dintre primele proteste europene în cinstea zilei. Protestatarele au vrut să atragă atenția asupra inegalității de gen. Culoarea mov a devenit cunoarea reprezentativă a protestatarilor pentru drepturile femeii.

,,Este esențial să protestăm și cu atât mai mult de ziua femeii deoarece încă există o mulțime de discrepanțe și probleme în societate cu care femeile se confruntă și care trebuie depășite. Trăim într-o societate patriarhală”, susține Abil Vilatrollol, o studentă de 21 de ani care studiază cinematografia.

Mai multe astfel de proteste sunt planificate în Spania. Egalitatea de gen a devenit un subiect controversat înainte de alegerile parlamentare din 28 aprilie. Noul partid de extrma dreaptă Vox cere eliminarea legilor privitoare la violența de gen.

Partidul conservator Partido Popular nu va la parte la protestele organizate pe 8 martie. Membrii partidului sunt de părere că protestele au fost politizate de stânga.