O mare parte din Venezuela a fost scufundată în întuneric joi seara, situație care a generat haos pe străzile țării. Aceasta a fost cea mai lungă pană de curent prin care a trecut Venezuela, informează Associated Press.

Pana de curent CaracasFoto: Captura YouTube

Pana de curent a început în momentul în care cei mai mulți angajați își părăseau locurile de muncă. Sute de oameni au rămas blocați pe străzile din Caracas, confuzi față de faptul că metroul nu funcționa. Mașinile s-au oprit în trafic deoarece semafoarele nu funcționau.

Președintele Nicolas Maduro a declarat că pana de curent poate fi pusă pe seama ”războiului electricității” purtat de SUA împotriva Venezuelei. Ministrul pentru informații, Jorge Rodriguez, susține că extremiștii de dreapta au dorit să ducă la apariția unei crize generalizate, însă nu a oferit dovezi în sprjinul acestei afirmații.

,,Puțină răzbdare”, a spus Rodriguez la televiziunea de stat. ,,Dacă ești în casă, rămâi acolo. Dacă te afli într-un spațiu protejat sau la muncă, ai face bine să stai acolo”.

În vreme ce noaptea se așternea deasupra Caracasului, răbdarea oamenilor a dispărut. Rezidenții au deschis ferestrele și au început să lovează oale și tigăi în întuneric. Mulți dintre ei au strigat sloganuri anti-Maduro.

Guaido a postat și el un mesaj pe Twitter: ,,Cum îi spui unei mame care vrea să gătească, unei persoane bolnave dependente de o mașinărie, unui muncitor care ar trebui să muncească- suntem o țară puternică fără electricitate? Venezuela știe clar că lumina se va întoarce odată cu sfârșitul uzurpării”.

Sistemul electric al Venezuelei a fost la un moment dat invidia întregii Americi Latine. Acesta s-a deteriorat într-un ritm rapid din cauza anilor de proastă mentenanță. Guvernul menține facturile la electricitate la sume foarte mici- câțiva dolari pe lună- deoarece tot sistemul electric este susținut prin subvenții acordate de administrația Maduro, aflată într-o situație economică tot mai precară.