Într-o anchetă publicată în două părți, săptămânalul italian "L'Espresso" îl acuză pe vicepreședintele Consiliului Italian și ministru de Interne că ar fi negociat o finanțare pentru partidul său cu oameni legați de puterea rusă, potrivit Rador.

Matteo SalviniFoto: Agerpres/EPA

Pe coperta publicaţiei italiene "L'Espresso" se află o imagine cu vicepremierul italian alături de Vladimir Putin în Piața Roșie din Moscova şi, în fundal, propoziția: "Trei milioane pentru Salvini". Cu această primă pagină foarte "agresivă", săptămânalul de centru-stânga îşi prezintă dosarul (care acoperă ediţiile din 24 februarie și 3 martie) cu privire la relaţiile secrete dintre Matteo Salvini și președintele Federației Ruse.

Potrivit revistei transalpine, liderul Ligii și Vladimir Putin au înființat un pachet financiar complex pentru finanțarea campaniei europene a lui Matteo Salvini.

Deşi "L'Espresso" pretinde că nu are dovezi că o tranzacție financiară a avut loc efectiv, săptămânalul detaliază munca anchetatorilor, care au documentat mai multe întâlniri neoficiale care au avut loc între un om de încredere al liderului Ligii și persoane legate de Konstantin Malofeev (un oligarh rus apropiat lui Putin, suspectat că a finanțat Frontul Național francez în trecut).

Potrivit "L'Espresso", în octombrie 2018, Matteo Salvini însuși s-a întâlnit (deși acest lucru nu apare în agenda sa oficială) cu Dmitri Kozak, delegatul afacerilor în domeniul energiei al Kremlinului. Tranzacția financiară secretă ar fi fost realizată (sau cel puțin negociată) printr-o vânzare de motorină efectuată între o companie rusă și o companie italiană. La această tranzacție, i s-ar fi făcut o reducere companiei rusești, bani care ar fi ajuns ulterior în seifurile Ligii.

Pe scurt, un imbroglio imens, pe care Matteo Salvini nu l-a putut justifica. În absența unor dovezi financiare concrete, cazul rămâne pentru moment "doar" o sabie a lui Damocles care stă deasupra capului ministrului de interne.