Surse din Bruxelles au dezvăluit că procurorul general Geoffrey Cox i-a înfuriat pe mai marii din UE atunci când a prezentat nişte compromisuri "ininteligibile" pe tema Brexitului din dorinţa disperată de a salva acordul Brexit al Theresei May, potrivit Daily Express, citat de Rador.

După ce, cu doar 23 de zile înainte ca Marea Britanie să părăsească UE, Cox a prezentat o serie de schimbări semnificative în privinţa aşa-zisului "backstop" legat de frontiera irlandeză, oficialii de la Bruxelles s-au arătat pesimişti în legătură cu eventualitatea unui acord.

Marţi seară, în al 11-lea ceas rămas pentru a salva acordurile premierului, procurorul general şi ministrul pentru problemele legate de Brexit, Stephen Barclay, au avut discuţii tensionate cu Michel Barnier, negociatorul-şef din partea UE. Dar tratativele au rămas de-a dreptul blocate după ce negociatorii UE au respins "propunerile foarte rezonabile" pe care Cox spune că le-a făcut. Notele unor diplomaţi, obţinute de Express.co.uk, evidenţiau îngrijorarea celor 27 de ambasadori din UE după "furtunoasa" întâlnire de marţi dintre Cox, Barclay şi Barnier. O serie de diplomaţi marcanţi se tem că "disensiunile nu vor dispărea prea curând".

Sabine Weyand, adjuncta negociatorului-şef, i-a informat pe cei 27 de ambasadori UE în legătură cu aceste convorbiri tensionate.

Potrivit unei surse la curent cu întrevederea, Cox a propus un aşa-zis "mini backstop", care să facă obiectul unui arbitraj independent menit să pună capăt "backstop"-ului.

Numele noului mecanism a fost găsit de Weyand şi ar duce la soluţia de compromis a unui regim de control vamal minim - menit să creeze o zonă agro-alimentară unică - dacă Marea Britanie ar ajunge la concluzia că UE nu a depus "cele mai eficiente eforturi" ca să încheie un nou acord comercial, iar o comisie de arbitraj horărăşte că păstrarea "backstop"-ului nu mai e justificată.

Cox speră să obţină "versiunea comună a unei declaraţii" care i-ar permite să prezinte şi versiunea britanică pe tema Brexitului - minimul extrem necesar pentru a menţine în vigoare Acordul din Vinerea Mare.

Procurorul general doreşte să stabilească detaliile apelând la clauza de revizuire prevăzută în proiectul acordului de retragere din UE, care ar face ca backstopul "să înceteze în totalitate sau parţial".

Un diplomat din UE spune că elementul în cauză "nu numai că nu opreşte mecanismul, ci este şi ininteligibil", apelând la nişte legi comerciale şi vamale care nu sunt folosite în afara Regatului Unit.

O a doua sursă a adăugat: "Punctul cel mai contestabil a fost cererea lui Cox de înfiinţare a unui for independent de revizuire şi arbitraj care să pună capăt backstopului.

Într-o expertiză de anul trecut, Cox avertiza că s-ar putea ca Bruxelles-ul să blocheze "la nesfârşit" Marea Britanie în uniunea vamală în cazul în care "backstop"-ul se prelungeşte şi după 2020. Dar, după trei ore şi jumătate de discuţii cu Barnier, încercările sale de a ajunge la nişte protocoluri suplimentare, care să poată fi ratificate împreună cu acordul general cu privire la Brexit, au sfârşit printr-un blocaj încordat.

O serie de diplomaţi importanţi se tem că negociatorii din Marea Britanie şi cei din UE sunt "mult prea divizaţi" în privinţa asigurărilor pe tema backstopului oferite de procurorul general.

Totuşi, oficialii de la Bruxelles sunt îngrijoraţi de faptul că britanicii nu dau niciun fel de asigurări din care să reiasă că schimbările dorite de ei vor duce la un "rezultat pozitiv" şi la un "vot redutabil" marţea viitoare.

În cazul în care ei vor fi pe cale să ajungă la un rezultat convenabil, atunci domnii Cox şi Barclay ar putea reveni la Bruxelles în cursul zilei de vineri pentru ca discuţiile la nivel politic să continue. Iar dacă, în sfârşit, se va ajunge la un acord, Theresa May va pleca şi ea în capitala belgiană pentru ca, duminică sau luni, să parafeze acordul cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.