Laboratorul european de cercetări nucleare CERN a decis joi să renunțe la orice colaborare cu cercetătorul italian care a afirmat că fizica este pentru bărbați și a acuzat femeile că obțin posturi în numele principiului parității, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Profesorul Alessandro Strumia, de la Universitatea din Pisa, a făcut aceste remarci în cadrul unui seminar organizat în septembrie la Geneva de CERN.

Mai multe cercetătoare care au participat la acest seminar l-au acuzat ulterior pe rețelele sociale de afirmații sexiste.

CERN a suspendat atunci colaborarea cu profesorul italian. Joi, a anunțat că a decis să stopeze definitiv acest parteneriat.

"La capătul propriei sale anchete, (...) CERN a decis să retragă profesorului statutul de conferențiar", a precizat centrul de cercetări, într-un comunicat.

În prezentarea sa, ilustrată cu grafice și diapozitive, Strumia a lăsat să se înțeleagă că bărbații se confruntă cu o discriminare în creștere în domeniul fizicii.

Potrivit acestuia, rolul în creștere al femeilor în locuri de muncă legate de fizică nu este legat de calificarea lor, ci de multiplicarea dezbaterilor privind chestiuni de egalitate de gen și de paritate.

"Fizica a fost inventată și construită de bărbați, nu se intră pe bază de invitație", a scris acesta pe un diapozitiv.

CERN este, din 2016 și pentru prima oară, condus de o femeie, italiana Fabiola Gianotti.

În ultimii zece ani, procentajul femeilor care lucrează în organizație a crescut foarte puțin, reprezentând circa 20% din totalul personalului.