Luna trecută, în vreme ce oficialii SUA se alăturau liderului opoziției din Venezuela în apropierea unui pod din Columbia pentru a întâmpina ajutoarele naționale menite să ajte populația țării și să conteste dominația politică a lui Maduro, aproximativ 200 de soldați aflați în exil își verificau armele și se pregăteau să elibereze drumul convoiului, relatează Bloomberg.

Guaido la întoarcerea în VenezuelaFoto: Captura YouTube

Condus de generalul aflat în retragere Cliver Alcala, care trăiește în Columbia, convoiul militar era menit să blocheze garda națională venezueleană pentru a permite camioanelor cu provizii alimentare și medicamente să intre în țară. Planul a fost oprit de guvernul columbian, care a fost informat târziu și s-a temut de ciocniri violente la un eveniment public pentru care au girat că va fi pașnic.

Aproape niciun ajutor nu a pătruns în Venezuela în acea zi și speranța că liderii militari îl vor abandona pe Maduro a fost strivită. Deși Guaido s-a întors în Caracas, fiind recunoscut de 50 de națiuni ca liderul legitim al Venezuelei, implicarea neașteptată a forțelor armate arată că încercarea de a-l îndepărta pe Maduro de la putere- despre care SUA spune că se va întâmpla inevitabil- devine din ce în ce mai haotică și mai riscantă.

Nevoia de a căuta soluții militare nu poate decât să crească. Guaido însuși a indicat către o astfel de soluție după ce misiunea de aducere în țară a ajutoarelor umanitare a eșuat.

Comentariile acestuia au fost întâmpinate cu scepticism la Washington, Bogota și Brasilia, însă senatorul Marco Rubio, care a contribuit la stabilirea politicilor SUA pentru Venezuela, părea să încurajeze o astfel de direcție de acțiune. Președintele Donald Trump a spus că toate opțiunile rămân negociabile.