Înaltul comisar pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, a cerut imperios Franţei, miercuri, 6 martie, o "anchetă aprofundată" privind violenţele poliţiei din timpul manifestaţiilor "vestelor galbene", potrivit Le Monde, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Dna Bachelet, care a luat cuvântul în faţa Consiliului pentru drepturile omului, la Geneva, a declarat: "Încurajăm guvernul [francez] să continue dialogul şi cerem urgent o anchetă aprofundată asupra tuturor cazurilor reclamate de folosire excesivă a forţei". "Vestele galbene" manifestează împotriva a "ceea ce ei consideră excluderea [lor] de la drepturile economice şi de la participarea la afacerile publice", a declarat Michelle Bachelet.

"Unii oameni se simt excluşi de la beneficiile dezvoltării"

"Inegalităţile afectează tote ţările", a amintit înaltul comisar, şi "chiar în statele prospere, unii oameni se simt excluşi de la beneficiile dezvoltării şi privaţi de drepturi economice şi sociale". Ea nu a citat totuşi decât Franţa ca ţără prosperă. Ea a denunţat pe de altă parte reprimarea violentă a manifestaţiilor care s-au desfăşurat recent în Sudan, Zimbabwe şi Haiti.

La sfârşitul lui februarie, Consiliul Europei ceruse Franţei să "suspende folosirea" lanstorului de bile de apărare (LBD), acuzat că a produs răni grave unor manifestanţi.

De la începutul mişcării "vestelor galbene", la jumătatea lui noiembrie, inspecţia generală a poliţiei naţionale (IGPN) a fost sesizată cu circa o sută de cazuri de acuzaţii de violenţe ale poliţiştilor.