Autoritățile venezuelene l-au eliberat miercuri seară pe jurnalistul american Cody Weddle, după ce fusese arestat dimineață, a informat postul de televiziune din Miami WPLG Local 10, unul dintre canalel pentru care a lucrat Weddle, adăugând că acesta se află în principalul aeroport din Caracas, așteptând un zbor spre SUA, potrivit Mediafax.

Guvernul Venezuelei a arestat doi jurnaliști miercuri, unul dintre aceștia fiind american, în timp ce Statele Unite au transmis că au stabilit să sancționeze băncile pentru a intensifica presiunea asupra președintelui socialist Nicolas Maduro să demisioneze din funcţie, relatează Reuters.

Tot miercuri, Maduro l-a expulzat pe ambasadorul german, acuzându-l că a intervenit în mod repetat în problemle interne ale țării. Luni, ambasadorul Daniel Kriener și diplomați din alte ambasade l-au salutat pe Guaido la revenirea în ţară pe aeroportul din Caracas.

Majoritatea țărilor occidentale, inclusiv Germania, l-au recunoscut pe Guaido ca fiind șeful legitim al statului și au sprijinit planul său de a instala un guvern de tranziție înainte de alegeri libere. Guaido îl cataloghează pe Maduro ca fiind un uzurpator al cărui realegere a avut loc anul trecut printr-un vot mincinos și îl învinovățește pentru colapsul economic care a dus la lipsuri și hiperinflație pe scară largă.

Statele Unite au inpus sancţiuni asupra industriei petroliere din Venezuela, în ianuarie, pentru a încerca să reducă veniturile guvernamentale și să-i forțeze pe Maduro să părăsească puterea și au promis miercuri acțiuni suplimentare. Un înalt oficial al administrației Trump a declarat că guvernul a luat la cunoştinţă de eforturile lui Maduro de a colabora cu băncile străine pentru a ascunde banii.

"Vom sancţiona pe unii în zilele şi săptămânile care vor veni", a declarat oficialul, la câteva ore după ce consilierul pentru securitate naţională, John Bolton, a avertizat băncile străine că se pot confrunta cu sancţiuni în cazul în care au participat la tranzacţii care l-au beneficiat de Maduro.

Statele Unite vor revoca, de asemenea, vizele a 77 de persoane asociate cu Maduro, a declarat vicepreședintele SUA, Mike Pence, adăugându-le la o listă cu alte 49 de persoane ale căror vize au fost revocate vinerea trecută.

În ciuda presiunii, Maduro - care spune că este victima unei lovituri de stat și al "războiul economic" condus de Statele Unite - își păstrează controlul asupra funcțiilor statului și beneficiază de sprijinul forțelor armate.