Sute de luptători ai grupării Stat Islamic s-au predat miercuri şi alte sute de camarazi ai acestora au fost prinşi încercând să fugă din ultima enclavă islamistă rămasă în estul Siriei, a declarat un comandant din cadrul Forţelor Democratice Siriene, relatează Mediafax citând Reuters.

Luptator din Statul IslamicFoto: Captura YouTube

Luptătorii ISIS care s-au ascuns în enclava Baghouz de lângă granița cu Irakul s-au predat în număr mare în această săptămână după un atac virulent asupra enclavei lor sâmbătă și duminică, dar mulți dinter ei se mai află încă acolo, a afirmat comandantul.

Militarii Forțelor Democrate Siriene (SDF), sprijinite de SUA, și-au încetinit atacul pentru a permite miilor de civili să părăsească Baghouz, continuând un exod care a început atunci când a anunțat că lansează o ultimă bătălie asupra enclavei luna trecută.

Mult mai mulți oameni decât se aștepta SDF au rămas încă în Baghouz, a spus acesta, și se dorea ca toți să plece înainte de a ataca zona, sau, în caz contrar, să-i forțeze pe militanţii islamici să se predea.

"Există un număr mare de luptători care sunt în interior și nu doresc să se predea", a spus comandantul superior SDF.

Căderea enclavei Baghouz ar marca sfârșitul "califatului" autoproclamat al grupării Stat Islamic, deși unii luptători se ascund încă în deșertul îndepărtat sau în subteran pentru a porni o mişcare de gherilă.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, a transmis că există pregătiri în Siria de Est pentru a anunța sfârșitul ISIS. Colonelul Sean Ryan, purtător de cuvânt al coaliției conduse de SUA, a declarat totuși că forța internațională "a învățat să nu pună termene în ultima bătălie".