În 2019, Italia a intrat în recesiune, în contextul unei creșteri slabe în întreaga zonă euro, ca urmare a tensiunilor globale care încetinesc exporturile și a unei cereri interne slabă. OCDE revizuieşte în jos creșterea italiană, astfel încât în conformitate cu 'Interim Economic Outlook' prezentat la Paris, PIB-ul Italiei va fi negativ, -0.2, în 2019, pentru a ajunge până la 0,5 % în 2020, respectiv -1 , 1 puncte și 0,4 puncte, comparativ cu previziunile anterioare făcute de Economic Outlook în luna noiembrie, potrivit La Stampa, citat de Rador.

OCDE se așteaptă la o încetinire a creșterii şi în întreaga zonă euro. Se prevede că PIB-ul din zona euro va creşte cu 1% în 2019 (-0,8 puncte faţă de previziunile Economic Outlook din noiembrie) și cu 1,2% în 2020 (-0,4 puncte) . PIB-ul global ar trebui în schimb să se oprească la 3,3% în 2019 (-0,2 comparativ cu estimările anterioare) și la 3,4% în 2020 (-0.1). Previziunile de creștere OCDE au fost tăiate în cele mai multe dintre economiile G20, în special la cele din zona euro.

În afara Italiei, organizația subliniază brusca frânare a Germaniei, ale cărei estimări de creștere au suferit o reducere importantă: noua estimare fiind de + 0,7% pentru anul 2019. Această încetinire, explică raportul OCDE, se datorează „incertitudinii politice, tensiunilor comerciale și erodării continue a încrederii consumatorilor.“

Potrivit OCDE, printre altele, „restricțiile comerciale introduse anul trecut, reprezintă un obstacol în calea creșterii, investițiilor și nivelului de trai, în special pentru familiile cu venituri mici.“ Organismul internațional lansează un apel puternic pentru „intensificarea dialogului multilateral, cu scopul de a se evita noi şi dăunătoare restricții comerciale.“ În timp ce o ulterioară „liberalizare“ ar putea reprezenta un avantaj pentru toate economiile.