Încetinirea se confirmă şi este mai brutală decât se prognoza. Potrivit ultimelor previziuni ale Organizaţiei de Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), date publicităţii miercuri, 6 martie, creşterea produsului intern brut (PIB) planetar ar urma să fie 3,3% în 2019 şi 3,2% în 2020. Mult mai puţin decât cele 3,7% înregistrate anul trecut şi sub primele estimări ale instituţiei, potrivit Le Monde, citat de Rador.

MuncitoriFoto: Comisia Europeana

Tensiunile comerciale şi cortegiul lor de creşteri de taxe vamale încep să submineze moralul invetitorilor. În ciuda unei economii americane care ar trebui să rămână în formă, a politicilor monetare favorabile şi a cursurilor petrolului mai scăzute decât în 2018, mai multe ţări "motoare" ale economiei mondiale dau, de câteve luni, serioase semne de slăbiciune. O încetinire deosebit de îngrijorătoare în Asia şi pe bătrânul continent.

OCDE nu mai mizează decât pe o creştere de 1% pentru zona euro în 2019. Schimbarea se datorează în mare parte încetinirii economiei germane, al cărei PIB n-ar urma să crească decât cu 0,7% în acest an. Deja afectată de noile norme antipoluare în industria auto, care au dezorganizat linii de producţie, Berlinul va suferi de pe urma scăderii cererii mondiale. De asemenea foarte dependentă de export, Italia va coborî durabil în zona roşie cu o activitate în scădere cu 0,2% pe an.

Îngrijorări în privinţa Chinei

Franţa, prin comparaţie, nu s-a descurcat atât de rău. Susţinută de măsurile în favoarea puterii de cumpărare, activitatea în Hexagon ar urma să crească cu 1,3% în 2019, după 1,5% în 2018.

Ţări ca Irlanda, Olanda sau Danemarca, foarte legate economic de Regatul Unit, riscă mai mult să sufere din cauza consecinţelor unui Brexit dur. OCDE estimează că exporturile acestor state spre Londra vor scădea cu 15% dacă ruptura s-ar face fără acord şi face apel la o mai bună "coordonare" a politicilor economice europene.

Dar cel mi puternic curent contrar ar putea veni din China. Subliniind "date lunare recente foarte incoerente" privind comerţul exterior, OCDE se îngrijorează de consecinţele pe care le-ar avea în lume şi în special în estul Asiei o încetinire chineză mai pronunţată decât era prevăzut. Gigantul va creşte în continuare cu 6,2% în 2019, dar prim-ministrul chinez, Li Keqiang, a recunoscut, pe 5 martie, că ţara lui este "confruntată cu o situaţie complexă şi dificilă pe plan intern şi extern, cum rar s-a văzut de mulţi ani".