Semnalele legate de neînțelegeri între regele Arabiei Saudite, Salman bin Abdulaziz Al Saud, și prințul moștenitorul Mohammed bin Salman se intensifică în ultimele săptămâni, inclusiv în ceea ce privește războiul din Yemen, notează The Guardian.

Mohammed bin SalmanFoto: Agerpres

Neînțelegerile ar fi apărut odată cu asasinarea jurnalistului disident Jamal Khashoggi, despre care CIA ar fi concluzionat că a fost comandată de către prințul Mohammed. Cu toate acestea, aceste tensiuni au crescut foarte puternic la sfârșitul lunii februarie, când regele, în vârstă de 83 de ani, a vizitat Egiptul și a fost avertizat de consilierii săi că a fost în pericol de a fi ținta unei eventuale acțiuni represive.

Potrivit surselor citate, anturajul regelui a fost atât de alarmat de o posibilă „amenințare la adresa autorității sale” încât o nouă echipă de securitate de 30 de oameni a fost trimisă în Egipt pentru a înlocui fosta echipă, despre care existau temeri că ar fi loială prințului.

Fricțiunea în relația tată-fiu a fost și mai evidentă atunci când prințul nu a fost printre cei trimiși să-l primească pe rege la întoarcere.

Prințul moștenitor, care a fost desemnat "rege adjunct" în timpul călătoriei regelui în Egipt, după cum se obișnuiește, a semnat două numiri majore în administrație. Acestea au fost numirea unei femei pe postul de ambasador în SUA, în persoana prințesei Reema bint Bandar bin Sultan, și cea a fratelui său, Khalid bin Salman, la ministerul Apărării.

Această ultimă numire a centralizat și mai mult puterea în ramura „MBS” a familiei conducătoare.

Deși schimbările fuseseră demarate de ceva timp, sursa citată de The Guardian a declarat că anunțul a fost făcut fără cunoștința regelui, care a fost în mod deosebit nemulțumit de ceea ce crede că este o mișcare prematură pentru a-l ridica pe prințul Khalid la un rol mai important.

Numirile regale sunt aproape întotdeauna anunțate în numele regelui, dar decretele din 23 februarie au fost semnate de "regele adjunct". Un expert a spus că titlul de rege adjunct nu a fost folosit în acest mod de zeci de ani.

Regele și echipa lui au aflat despre remaniere de la televizor.

Susținătorii regelui au încercat să-l determine să se implice mai mult în procesul de luare a deciziilor, pentru a-l împiedica pe prințul moștenitor să acumuleze și mai multă putere.

The Guardian a cerut, săptămâna trecută, autorităților saudite să își exprime punctul de vedere.

Luni, un purtător de cuvânt al ambasadei saudite din Washington a declarat: "Este obișnuit ca regele Arabiei Saudite să emită decrete regale care deleagă puterea de a administra afacerile statului adjunctului său, prințul moștenitor, ori de câte ori călătorește în străinătate. Acesta a fost cazul în timpul recentei vizite a regelui Salman în Egipt. "

El a spus că numirile au fost făcute de prințul Mohammed în calitatea sa de vicerege și în numele regelui. "Orice insinuare contrară este pur și simplu neîntemeiată."

Se pare că regele a fost sfătuit să nu discute problema cu alți lideri sau cu fiul său până la întoarcerea acasă.

Prințul și regele au fost pe lungimi de undă diferite și pe chestiuni de politică externă, inclusiv în ceea ce privește soarta prizonierilor de război din Yemen și reacția saudită la protestele din Sudan și Algeria.

Se spune că regele nu a fost de acord cu abordarea fermă a prințului Mohammed de a suprima relatările despre proteste. În timp ce regele nu este un reformator, se spune că ar fi susținut o abordare mai liberă a relatărilor, în presa saudită, a protestelor din Algeria.

Neil Quilliam, de la Chatham House, a afirmat că, și în cazul în care prințul Mohammed a luat decizia de a face numiri în timpul absenței tatălui său, acest lucru era în conformitate cu politica convenită de a face schimbări la ambasada Arabiei Saudite în Washington.

El a adăugat că, în timp ce absența prințului de la aeroport a părut o încălcare a protocolului, ar putea să fi existat numeroase motive pentru absența lui.