Un car alegoric care reprezintă două mascote îmbrăcate în costume specifice evreilor, așezate pe grămezi de monede de aur, a defilat duminică în orașul belgian Aalst, stârnind condamnări din partea organizațiilor evreilor, scrie The Times of Israel.

Car alegoric in BelgiaFoto: Captura YouTube

Primarul unui oraș belgian, Christoph D'Haese, nu vede însă nimic greșit. Acesta a declarat luni pentru publicația Het Laatste Nieuws că "în Aalst ar trebui să se permită" acest lucru și "nu este de datoria primarului să interzică" astfel de expoziții, argumentând că "participanții la carnaval nu au avut intenții sinistre".

"Este de neconceput că astfel de imagini sunt afișate pe străzile europene, la 70 de ani de la Holocaust", a reacționat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Tot marți, B'nai B'rith International a publicat o declarație în care spune că organizația este "dezgustată de păpușile antisemite" care au fost expuse duminică. Directorul pentru relații internaționale al Centrului Simon Wiesenthal, Shimon Samuels, a scris unui ministru belgian o scrisoare prin care afirmă că este "rănit" de această defilare.

Carul alegoric era intitulat "Anul Sabatului" și a fost pregătit de grupul de carnaval Vismooil'n. Acesta conținea două păpuși uriașe întruchipând evrei ortodocși în timpul Sabatului. Unul rânjește în timp ce fumează o țigară și are un șobolan alb pe umărul drept. Ambele păpuși stau pe monede de aur și au pungi de bani la picioarele lor.

Carnavalul din Aalst a fost adăugat în 2010 pe lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO). Organizația ONU nu a răspuns la numeroasele întrebări critice legate de evenimentul Aalst.

Un purtător de cuvânt al grupului de organizare a carnavalului a declarat, luna trecută, unui blogger, că scopul era să arate modul în care "totul a devenit atât de scump".

Președintele grupului care organizează carnavalul nu a răspuns unei solicitări de a comenta evenimentul.

Carnavalul din Aalst face parte dintr-o serie mai largă carnavaluri care se desfășoară anual în Europa și America Latina în perioada premergătoare Sărbătorii Paștilor.

În 2013, un alt grup a conceput pentru carnavalul Aalst un car alegoric ce semăna cu un vagon nazist de cale ferată folosit pentru transportul evreilor în lagărele de detenție.

Oamenii care au proiectat carul alegoric, cunoscut sub numele de Grupul FTP, au mers lângă acesta în costume de ofițeri SS și evrei ultra-ortodocși.

Un poster de pe vagon prezenta politicieni flamanzi îmbrăcați ca naziști și cărând canistre pe care scria Zyklon B, substanța folosită de naziști pentru a extermina evreii în camerele de gazare în Holocaust. UNESCO a condamnat atunci inițiativa.