Fostul președinte al Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, a respins scepticismul la adresa schimbărilor climatice și a avertizat că ineficiența modială în abordarea acestei probleme va afecta modul în care ne raportăm la politica globală, potrivit The Hill.

HotNews.roFoto: Hotnews

,,Este de necontestat că, deși nu putem atribuim niciun eveniment meteorologic creșterii temperaturilor, în ritmul actual dimensiunea tragediei care va viza umanitatea va întrece orice a văzut istoria dacă nu acționăm în acest sens, a declarat Obama în timpul unei călătorii în Canada.

,,Imaginați-vă că nu vom avea cțteva sute de mii de migranți care caută să scape de sărăcie, violență sau boală, ci că vor fi milioane. Imaginați-vă tipologii musonice din subcontinentul indian în schimbare, afectând modalitatea prin care jumătate de miliard de persoane nu-și pot procura hrană și sunt relocați”, a adăugat fostul președinte. ,,Gândiți-vă ce ar face asta politicii globale- nu doar economiei, nu doar mediului”.

Obama a fost un susținător deschis al combaterii schimbărilor climatice în Casa Albă. Sub conducerea sa, SUA au devenit semnatari ai acordului istoric de la Paris privind clima, acord prin care puterile lumii au convenit să ia măsuri pentru a reduce amprenta lor asupra mediului. Președintele Donald Trump a anunțat în 2017 că SUA se va retrage din acord.

Obama avertizează că nimeni nu va fi scutit de efectele schimbărilor climatice.

“Cu toții va trebui să recunoaștem că există compromisuri legate de modul în care trăim, de structura economiei noastre și de lumea pe care o vom transmite copiilor și nepoților noștri. Nimeni nu este scutit de această conversație ", a spus Obama.