Uniunea Europeană riscă să se confrunte cu un coșmar populist-naționalist până la mijlocul următorului deceniu dacă centriștii nu vor câștiga mai mult sprijin public în lupta pentru cauza europeană, susține liderul liberal Guy Verhofstadt, potrivit The Guardian.

Guy VerhofstadtFoto: Parlamentul European

Alegerile din luna mai ar putea aduce o schimbare majoră de paradigmă în Parlamentul European. Duopolul de centru-dreapta și centru-stânga ar putea pierde majoritatea pentru prima dată în 40 de ani de alegeri directe. Cu toate acestea, este preconizat că La Republique En Marche (La REM) a lui Macron va câștiga locuri pentru prima dată, fapt care ar întări forțele liberale.

Verhostadt, liderul Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE) în Parlamenul European, susține că centriștii pro-europeni au o ultimă șansă să recâștige teren în fața naționaliștilor și populiștilor înainte de următoarea cursă electorală din 2024.

,,Nimic nu este etern. Nimic. Nu toate instituțiile politice sunt veșnice. Reforma este o datorie pe care o avem… dacă eșuăm, atunci o tragedie, un coșmar va deveni realitate”, susține acesta.

Verhofstadt este cunoscut în Marea Britania drept coordonatorul Brexit din Parlamentul European, însă acesta nu vrea să își prelungească munca. Extinderea negocierilor de Brexit pentru o perioadă lungă de timp fără un rezultat clar avut în vedere de parlamentul britanic ar fi ,,cel mai rău lucru” pentru UE, spune acesta.

Verhofstadt susține că Brexitul subminează capacitatea UE de a cădea de acord asupra unor subiecte controversate precum reforma zonei euro și migrația.

,,Nu este doar o chestiune de timp; mental, suntem ocupați cu Brexitul. În anii următori va trebui să evităm situația în care vom fi ocupați din nou de un Brexit.”