57 de bărbați solicitanți de azil, considerați un risc de securitate, vor fi trimiși într-un centru de detenție de pe o izolată insulă din oceanul Indian pentru tratament medical, în loc să fie primiți în Australia, a anunțat miercuri premierul Scott Morrison, citat de Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit politicii dure privind migrația, solicitanții de azil care încearcă să ajungă în Australia pe mare sunt interceptați și trimiși pentru procesarea situației lor în tabere din Papua Noua Guinee sau pe micuța insulă Nauru din Pacific, această politică fiind criticată la nivel internațional. Guvernul a suferit o înfrângere usturătoare în parlament, în februarie, când opoziția și parlamentarii independenți au votat pentru a permite doctorilor să transfere în Australia aproximativ 1.000 de bărbați și femei ținuți în Papaua Noua Guinee și Nauru, dacă au nevoie de tratament.

Amendamentul include o prevedere ce permite guvernului să respingă orice transfer medical, dar Morrison a declarat că dreptul de veto este prea limitat pentru a împiedica transferul a 57 de solicitanți de azil ce sunt considerați o ”amenințare la securitatea națională”.

Bărbații sunt acuzați de infracțiuni precum agresiuni sexuale și postarea de imagini extremiste online, a adăugat Morrison. EI vor fi tratați la un centru de denție de pe Insula Crăciunului, un teritoriu aflat la peste 1.500 de kilometri nord-vest de continentul australian.