Liderul opoziției din Venezuela, Juan Guaido, se află în negocieri cu uniunile din sectorul public al țării. Guaido încearcă să convingă sectoarele strategice să intre în grevă pentru a pune presiune pe guvernul actual al Venezuelei. Președintele Nicolas Maduro susține că ,,o minoritate extaziată” pare determinată să destabilizeze țara, însă înfrângerea ei nu este departe, relatează Reuters.

Juan GuaidoFoto: Captura YouTube

O grevă a sectorului public ar pune presiune pe Maduro, a cărui poziție a devenit tot mai vulnerabilă. Guaido plănuiește să ofere câtorva milioane de angajați ai statului, un bastion tradițional al susținerii guvernamentale, șansa de a-și arăta frustrările față de o administrație care a condus Venezuela în cea mai profundă criză economică pe care a cunoscut-o țara vreodată.

Opoziția își dorește și să capitalizeze momentul întoarcerii lui Guaido în Venezuela. Guaido a încălcat interdicția de a părăsi țara în încercarea de a câștiga sprijin pentru planul său de a organiza un guvern de tranziție înainte de organizarea unor alegeri libere și corecte.

,,Au crezut că presiunea se va diminua în intensitate”, susține Guaido, care este recunoscut de majoritatea națiunilor vestice drept conducătorul legitim al Venezuelei.

,,Ar face bine să știe că presiunea abia începe”, a adăugat acesta în timpul unei conferințe de presă.

Guvernul socialist a rămas neobișnuit de rezervat de la revenirea lui Guaido în Venezuela. Niciun oficial de top nu a fpcut comentarii înainte de discursul lui Maduro, ținut cu ocazia unei ceremonii organizate la barăcile militare unde Chavez a lansat o lovitură de stat în 1992. Lovitura lui Chavez a eșuat, însă acesta a ajuns președinte 7 ani mai târziu.

Maduro îl acuză pe Guaido de orchestrarea unei lovituri de stat, pusă la cale cu ajutorul guvernului SUA, și spune că liderul opoziției va avea de înfruntat justiția.

Fostul lider al uniunii comerțului nega existența unei crize umanitare în Venezuela și a blocat tentativele opoziției de a aduce ajutoare internaționale pentru a ameliora lipsurile de medicamente și alimente.